Daimy Peeters - 06 / Nov / 2020
ALLES OVER WOL

Lieve lezers, het is weer vrijdag dus tijd voor een nieuwe blog!
Deze week ga ik het hebben over wol. Veel mensen denken dat alle wol kriebelt, dat is helemaal niet zo. Er zijn zoveel soorten wol, ook wol dat niet kriebelt. Ik ga jullie het een en ander vertellen over wol.Wol is een natuurlijke grondstof, omdat het van dieren afkomt. Er zijn zoveel schapensoorten, zoveel wol soorten. Een schaap past zich gemakkelijk aan zijn levensomstandigheden aan. De dikte en de kwaliteit van de wol is klimaatafhankelijk. Schapensoort die gewend zijn aan kou en regen zoals Schotland en IJsland hebben een dikkere en stuggere vacht (langere haren) dan schapensoorten in warme landen zoals Australië en Zuid-Amerika (korte haren).
Er zijn 4 bekende soorten wol:
1. Alpaca = Lama soort. De alpaca leeft op de hoogvlakten. Overdag is het er erg warm en ‘’s nachts vriest het. De vacht zorgt er voor dat de alpaca zowel met de warmte en de kou overweg kan. Hun vacht is lang en zeer wollig, bijna van zijdezachte kwaliteit. De alpaca heeft zachter haar dan een schaap, door de kleine schubben jeukt dit soort wol minder erg. Hoe groter de schubben hoe erger de wol jeukt.
2. Kasjmier = Kasjmier geit. De kasjmier geit leeft in gebieden met enorme temperatuurverschillen door het jaar heen. Onder het stugge beschermende buitenhaar van deze geit zit een donzige vacht. Deze vacht is de kasjmier. Behalve dat kasjmier ultra zacht is, is het heel duurzaam, isolerend, hypoallergeen en antibacterieel. Het houd de geit warm in de strenge winters en koel in de zomer.
Kasjmier jeukt niet, dit komt doordat het wol van een geit komt en niet van een schaap (wol van een schaap heeft grotere schubben dus jeukt erger). Dit soort wol is wel een stuk duurder, maar je bent in ieder geval kriebelvrij.
3. Mohair = angora geit. De angorageit vind je vooral in warmere landen, zoals Zuid-Afrika, Australië en Amerika (Texas). Dit soort wol staat bekend onder de naam mohair. Mohair is vergelijkbaar met wol. Mohair heeft een natuurlijke glans en neemt verf erg goed op. Dit zorgt voor lang houdbare en levendige kleuren wat bijvoorbeeld bij wol of alpaca niet mogelijk is. Daarnaast staat mohair bekent om zijn goede isolatie, dus het houd je lekker warm. Ook pilt het niet en behoort het tot de meest duurzame textielsoorten in de wereld.
4. Angora= Angora konijn. Het ontstaan en de oorsprong van het angora konijn is een raadsel. Het wol van angorakonijnen wordt gebruikt om truien, sokken en sjaals te maken. De vacht wordt geplukt en niet geschoren omdat het haar mét de wortels langer is en duurder verkocht kan worden. De dieren verdoven tijdens het plukken is volgens de boeren te duur. Angora staat bekend om zijn uitzonderlijk pluizige textuur. Angorawol is warmer dan schapenwol en de haren zijn bijzonder dun: 11 duizendsten van een millimeter in diameter. Daardoor is angorawol zachter dan kasjmier.
Hoe kun je wol het beste onderhouden?
Wassen
Erg belangrijk is om wol niet te vaak te wassen. Wol is een dierlijk product en zelfreinigend. Het beste is om je kleding te luchten na het dragen. Als er een vlek in je kleding zit kun je deze het beste koud wassen. Ook ALTIJD je wollen kleding liggend laten drogen, dan blijft je kleding het mooiste.
Kriebeltrui
Heb je een kriebeltrui gekocht die je niet weg wil gooien omdat ‘ie zo leuk is? Dan kan je de trui masseren met een mengsel van lauw water en conditioner om te zorgen dat de trui niet meer kriebelt. Spoel het uit met schoon water op dezelfde temperatuur.
Je kunt ook een scheutje natuurazijn toevoegen aan de was. Dit maakt de trui zachter. Zeker wanneer je de trui binnenstebuiten wast en de wrijving vermindert. Een wollen trui is niet geschikt voor de droger en kan daardoor ook juist gaan kriebelen. Let op dat je de trui niet te lang wast, hierdoor wordt de trui vilt, dan is het wol niet meer mooi zacht maar stug.
Nog een trucje: maak je trui een beetje nat en leg het in een plastic zak in de vriezer. Door de kou trekken de vezels samen en kriebelt de trui minder. Laat de trui de volgende dag langzaam ontdooien, anders heb je kans dat de vezels breken.
Hoe voorkom je een kriebeltrui?
Wil je in het vervolg voorkomen dat je een trui koopt die kriebelt? Let dan in de winkel al goed op. Niet alle wol is hetzelfde. Sommige zijn zacht, sommige prikken. Hoe smaller de vezels van de vacht, des te minder het jeukt. Ook de kwaliteit verschilt per wol soort. Als je een trui zoekt die jaren mooi blijft, zoek dan naar een labeltje met het ‘woolmark’-teken. Dat is een certificaat dat garandeert dat de wol van de trui is getest in een lab en is goedgekeurd door de Woolmark Company.
Kriebelvrij kun je ook zijn door goed naar de samenstelling te kijken. In sommige winkels vind je truien die gemaakt zijn van een ‘wolmix’. Dat is wol gecombineerd met synthetische stoffen als acryl. Dat zorgt ervoor dat de trui goedkoper wordt, maar synthetische stoffen hebben niet dezelfde ademende en temperatuur-regulerende eigenschappen als wol. Daardoor kan de trui gaan kriebelen. Koop altijd een trui die minstens 30% van wol is gemaakt.
Dit was mijn wekelijkse blog alweer! Ik hoop dat jullie nu wat meer weten over wol, en de volgende keer geen kriebel trui meer kopen.
Hebben jullie nog leuke ideeën voor mij waarover ik kan bloggen? Laat het me weten door een reactie achter te laten.
Tot volgende week!
Liefs, Daimy